Bu güzel bir soruydu, bana da pek çok şeyi yeni / yeniden öğrendiğim bir araştırma yaptırdı.- FCU'yu Go around altitudeun üstünde set ettik diyelim pas geçme esnasında uçak go aroundda bir constrain varsa onu mu tutar yoksa FCU altitude'a mı çıkar?
Önce soruya net cevap vereyim: FCU Altitude'a çıkar, constraint 'de durmaz.
Peki neden ?
FMGC üzerinden girdiğimiz / database'de olan tüm constraintler sadece CLB, DES veya FINAL APP mod aktifken takip edilir, bunu biliyoruz. SRS, OP CLB, OP DES, V/S or FPA modlarında ise FCU altitude ne ise oraya gider. İlave olarak Lateral Mod, Managed değilken vertical mode managed olmaz.
Go Around Modunu ise ciddi anlamda karışık kodlamışlar uçağa çünkü diğer modlarda olduğu gibi bir varsayım yapmıyor. Uçak Go Around sonrasında Divert mi edeceksin (ENBL ALTN) yoksa tekrar mı deneyeceksin (Activate Approach) konusunda bir girişimde bulunmadığımız için ben FCU'da ne varsa oraya bir çıkayım diye düşünüyor. Bu yüzden karmaşık GA prosedürü olan meydanlarda her zaman ilk altitude'un girilmesini tavsiye ediyor (Climb to xxxx altitude until 6.0 DME than turn left to XXX VOR and continue climb 8000 ft and hold etc.)
Ama soruyu güzel yapan, bunun için başlık açmama sebep olan bu değil, bu uçağın bu konuda bir BUG'ı olması
Sonra daha detaylı araştırınca şunu buldum, GA esnasında bir prediction yok, GA TRK ile uçak pas geçildiği andaki (TOGA Thrust set) Track ne ise ona uçarken SRS mode da güvenle pozitif climb'ı sağlamaya çalışıyor. GA ile alakalı herhangi bir moddan sonra belli başlı işlemleri yapmadan (*) prediction yapan bir moda geçiş yapılamıyor. Bu işlemler: Ya Destination girilmesi lazım, ya Enable Alternate denilmesi lazım, ya da Activate Approach Phase yapılması lazım ki; managed lateral moda geçilsin; ya da selected lateral / vertical bir mod ile (Anında Push to Nav yapmak da işe yaramıyor) Go Around moddan çıkılsın. Ancak bu şekilde uçağımıza bir sonraki planımızın ne olduğunu haber vermiş oluyoruz, o da bize prediction yapabilir duruma geliyor. Ancak GA Acceleration altitude gelene kadar bunlardan birini yapmamışsak (genelde yapmamış olmamız normali), SRS'den CLB yerine OP CLB'a atıyor kendini. Bu durum FCOM'da şu şekilde geçmiş:
Bu sebeple aşağıdaki gibi kompleks GA prosedürlerinde constraintlerin bizim sorumluluğumuzda olmasının gereği olarak ilk altitute değerini set edip şartlar sağlandıktan sonra final go araound altitude değerine çıkmak doğru hareket tarzı olacaktır.
FCOM'un farklı yerlerindeki pek çok bilginin birleşmesi ile bu sonuçlara ulaşabildim, tek tek bakmak isteyenler için:
- NAV mode interactions with vertical modes DSC-22_30-40-30-20 P 3/4
- OP CLB arming conditions DSC-22_30-40-40-10 P 1/4
- OP CLB engagement conditions DSC-22_30-40-40-10 P 1/4 ve DSC-22_30-40-40-10 P 2/4
- CLB arming conditions DSC-22_30-40-40-20 P 1/4
- CLB engagement conditions DSC-22_30-40-40-20 P 2/4
- SRS GA Mode DSC-22_30-40-90-20
- GA TRK Mode DSC-22_30-40-90-30