LIFUS Check yapı olarak bir checkten çok normal bir operasyon olarak düşünülebilir. Siz CM1 ile operasyonu yaparken arkada hoca sizin yaptıklarınızı değerlendiriyor. Hocalar tarafından başlamak gerekirse, Checker için durum kokpitte bir yolcu gibi düşünülebilir ama sizin yaptıklarınızı gözlemleyip elindeki formdaki maddelere göre notlar alıyor, hiç bir durumda ne size ne de CM1a karışıyor. Uçuş boyunca sadece iki durumda yorum yaptı. Checkerın kontrolü uçuş öncesi brifingden başlayıp cruise brifinge kadar oluyor sonrasında bussinessa geçiyor, arrival hazırlıklarınıza başlamadan önce de geri geliyor. CM1 tarafından bakacak olursak eğer kendisi bir uçuşta sorumlu kaptan görevini yapıyor sadece, size bir şey anlatmıyor veya weather avoidance, energy management, landing technique gibi normalde LIFUSta anlık yorum yapılabilecek konulara kesinlikle karışmıyor, karışmamaları yönünde de LIFUS eğitimden istek gelmiş zaten. Eğer bir kaçınma, hız kesme erken flap koyma, non standard L/G down, unstable go around veya başka go around kararları varsa sizden görmek istiyorlar. Safetyi etkileyecek acil bir durum yoksa eğer ne kontrolü alıyorlar ne de size şunu bunu yap diyorlar. Sizin açınızdan ise her ne kadar normal bir operasyon olsa bile sonuçta bir check ortamı var ve onun ciddiyetini hissediyorsunuz. Gergin bir ortam yok ama ciddiyet var. Brifingde de bana şöyle söylendi arkadaki checkerı unut normal operasyona bak arkadaki sadece yolcu olarak düşün. Ben de öyle yaptım hoca arkada notlar alıyor bazen pedestala doğru yaklaşıyor sizi inceliyor vs ama hoca ne yazıyor ya bunu not aldı yanlış mı yaptım falan diye kesinlikle düşünmeyin, düzgün yaptığınız şeyleri de not alıyor.
Gerek hava durumu gerek trafik yoğunluğu pist rahatlığından dolayı benim landing kısmım güzeldi o yüzden orası ile ilgili negatif yorum almadım. Benim aldığım feedbackler hep SOP üzerineydi. Sizden SOPyi bire bir uygulamanızı bekliyorlar, SOP içeriğine hakim olmanızı istiyorlar. Aşağıya madde madde aldığım feedbackleri yazıyorum:
1) Part B 3.2.4: Çantamı kokpitte secure etmem gerekiyor.
2) FCOM PRO-NOR-SUP-04: Loadsheet gelmeden önce performans hesabı yapıp değerleri MCDUya girmem gerekiyor (İstanbulda direk trip infoya 89000kg yazmama ve PERF değerlerini girmem için loadsheet beklememe müteakip)
3) FCOM PRO-NOR-SUP-14: No GPS Primary/Accuracy High Check on Climb 10000ft check (Bazı kaptanlarımız yapıyor diye yapıyordum ama SOPde yeri yok)
4) Part B 3.12: When CONF2 is selected put hands on thrust levers.
5) FCOM PRO-NOR-SUP-22: Park ettikten sonra IRS Perf Check edilmeli (Park ettikten sonra IRS 2 Performansı 9.6 çıktı, kaptana söyledim kaptan tamam bi quick align yapalım diyince ok diyip geçtim ancak, FCOM SOP Park bölümündeki tabloyu açıp Performans kontrolü yapmam gerekiyormuş. Eğer IRS Performansı sarı bandın içerisinde ise dönüşte yine sarı bant içerisinde çıkarsa AML kaydı yapılmalı. Eğer IRS Perf Sarı bandın üzerindeki alanda çıkarsa direk orada AML girişi yapılması gerekiyor bu yüzden kontrolü önemli)
6) Part B 3.1.2: Brifingler uzun ve detaylı. (Özellikle crise brifing için bu feedbacki aldım hoca havada da yerde de konunun üzerinde durdu o yüzden buna ekstra dikkat etmenizi öneririm. toplam hazırlık ve brifing 15-20 dk maksimum sürmeli)
Genel olarak check rahat geçiyor o yüzden sakin kalmaya bakın hocayı arkada hiç düşünmeyin işinize odaklanın. Zaten genel mentalite bu aşamaya kadar sorunsuz geldiysen LIFUS sürecindeki hataların eksikliklerin üzerine düştüysen hiç sorun yaşamaman lazım. Hocanın gözlemleri çok yerinde ve çok adildi bana göre, ne eksik ne fazla şekilde feedback aldığımı düşünüyorum. Ertesi gün evrak tesliminde de Nezih beyin yanına gidiyorsunuz formalarınızı alıyor işleme sokuyor, aynı gün içerisinde P5e geçiyorsunuz.
Şimdiden hepinize başarılar diliyorum, sıkıntısız güzel bir uçuşunuz olur temennisiyle öpüyorum.
LIFUS Check 10.05.2023 OEJN / Jeddah
LIFUS Check 10.05.2023 OEJN / Jeddah
- İçerik hakkında daha fazla bilgi paylaşacağım zaman bu mesajı editleyeceğim -